tiistai 6. syyskuuta 2016

Yhteistyöjärjestö Beit Atfal Assumoudin taipaleesta Tell el-Zaatarin tuhosta alkaen

Keskiviikkona, 7.9.2016, PSV ja Arabikansojen ystävyysseura järjestävät kehitysyhteistyökumppaninsa, Beit Atfal Assumoud (BAS) -järjestön neljän vuosikymmenen kunniaksi seminaarin. Seminaari pidetään Rikhardinkadun kirjastossa,  Rikhardinkatu 3:ssa klo 17 alkaen.

Tell el-Zaatar -palestiinalaisleirin piirityksestä ja tuhoamisesta löytyy YouTuben filmipätkiä. Äänet, sekasorto, ihmisten hätäinen säntäily on pahaa katsottavaa. Äärimmäisen hädän keskeltä on kuitenkin noussut järjestö, jonka olemassaolo kertoo kamppailusta elämän puolesta, sisukkaasta vastarinnasta sodan ja hävityksen turvattomuutta vastaan.

Toimittaja Rauli Virtanen oli elokuun 1976 alussa Suomen Kuvalehden toimittajana seuraamassa Tell el-Zaatarin leirin evakuointia, juuri Beit Atfal Assumoudin perustamisen aikoihin. Punainen risti pelasti kahdensadan orvoksi jääneen lapsiryhmän. Palestiinan naisliitto perusti heidän kodikseen Beit Atfal Assumoud  (BAS) -lastenkodin.  BAS käynnisti myös kummitoiminnan lasten tueksi. Vuonna 1982 Arabikansojen ystävyysseura aktiivi Kamal Aranki pani Suomessa alulle kummitoiminnan lasten tukemiseksi. Ensimmäisellä kummilapsella oli kumminaan Eduskunnan arabikansojen ystävyysryhmä. Leena Saraste on tavannut suuren joukon ensimmäisiä kummilapsia. Hän on tutustunut Beit Aftal Assumoudiin jo sen varhaisina toimintavuosina.

Sirkku Kivistön esitys keskittyy Beit Atfal Assumoudin palvelutoiminnan kehittymiseen. Hän on omakohtaisesti seurannut sitä vuonna 1984 aloitetun yhteistyön merkeissä jo yli 30 vuotta. 

Kaikkia kolmea esitystä yhdistää sisukkuuden käsite, onhan illan otsikko Sisukkaiden lasten koti - Tell el-Zaatarin muisto elää. Tilaisuudessa on kiinnostavaa kuulla myös Beit Atfal Assumoudia tuntevien osallistujien näkemyksiä palestiinalaisten sisukkuudesta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti