perjantai 9. syyskuuta 2016

Matkavalmistelut täydessä käynnissä

Ensi keskiviikkona, 14.9.2016, olen jo iltapäivällä Beirutissa. Reilun viikon mittainen hankematka alkaa. Onnistuessaan sen tuloksena on kerrottavana kahden perheneuvolan (Saidan ja El-Bussin) työstä ja rahoitustilanteesta ajantasainen käsitys. On tiedossa, paljonko erityislapsia on aloittamassa koulunkäynnin tai suunnitelman mukaisen kuntoutuksen kussakin viidessä perheneuvolassa talvikaudeksi, miten ollaan selvitty UM:n hanketuen loppumisesta huolimatta eri lähteistä kootuilla varoilla. Olen tavannut kaksi lasta, joille parhaillaan kootaan kuntoutuskummiryhmää. Olen saanut tiedon, miten Monika Riihelän, Kirsti Palosen ja minun tekemät sadutusvihkoset ovat toimineet muutamalla kuntoutuskummilapsella ja heidän luokissaan. Olemme pitäneet palaverin ulkoisen evaluoijan, tohtori Aziza Khalidin ja Beit Atfal Assumoudin johdon kanssa ja pohtineet evaluoijan ehdotuksia lasten mielenterveystyön toimintamallin kehittämisestä yhteisöpohjaisen mielenterveytyömallin suuntaan.  Italialainen kolleega Monica Musri on myös osallistunut tähän keskusteluun. Hänen kanssaan olemme luultavasti käyneet Saidan perheneuvolassa ja tavanneet kuntoutuskummilapsia, minä myös Arabikansojen ystävyysseuran kautta olevia kummilapsia. Olen tavannut myös UNRWA:n virkailijan, joka on organisoinut Beit Atfal Assumoudin perheneuvoloiden henkilökunnan valistuskiertueet eri puolilla Libanonia. Olen tutustuttanut valtiotietoiden opiskelija Eveliina Kupulan Beit Atfal Assumoudin (BAS) ja Shatilan toimintakeskukseen ja olemme päässeet eteenpäin Eveliinan tulevassa harjoittelutyössä, joka on selvitys BAS:in jo viitisentoista vuotta tekemästä koulupudokkaiden ryhmistä. Toivottavasti olemme ennättäneet olla yhteyksissä Suomen lähetystön kanssa. Haave kirjasta on realisoitunut, halusta saada ensi vuonna kokoon käsikirjoitus kirjaksi Libanonin yli 30 vuoden kanssa tehdystä yhteistyöstä. - Tällaiselta näyttää hankematkalaisen päässä oleva, spotaanisti kirjoittamalla esitetty matkasuunnitelma! Ohjelmaa on suunniteltu jo viikon ajan päivittäiseksi lukujärjestykseksi mielenterveysyön koordinaattori, psykologi Liliane Younesin kanssa.

Kummit ovat jo parin viikon ajan lähettäneet tuliaiskirjeitä ja paketteja kummilapsille ja -vanhuksille.   Ne on luetteloitu sitä mukaa, kun ovat tulleet. Solidaarisuussilmukoiden kutojilta on tullut yli 8 kiloa neuleita vietäväksi talven varalle. Toivottavasti Turkish Airlines vastaa taas myöntävästi ylimääräisen, maksuttoman matkatavaran hakemukseen. Yhtenä tuliaisena on Kaija Heikkisen taiteilija Eero Caseliuksen lahjoittamista akvarelleista yhteenliimaamat taidelakanat perheneuvoloihin hienoina "tuliaiskortteina".

Tänään sarjakuvapiirtäjä ja -kouluttaja Leif Packalen antoi BASin kulttuuriohjaaja Jamal Abou Salehille vietäväksi COMICS POWER - rintanappeja ja merkkejä. Jamal pitää kuukausittain jokaisessa leirissä nuorten kanssa sarjakuvatyöpajoja. On erinomaista, että Suomessa on Beit Atfal Assumoudin ystäviä, jotka seuraavat ja kannustavat paikallisia työntekijöitä. 

Kaksi matkalaukkua on jo otettu esiin ja osa matkatavaroista punnittu. Matkavalmisteluissa on jäljellä paljon paperityötä. Että lyhyessä ajassa saa kaikki tarpeelliset tiedot kasaan ja vauhdikkaassa menossa ymmärrystä asioihin, täytyisi lähtiessä olla asiat järjestyksessä. 

Olen myös valmistautunut osallistumaan hankematkan aikana käynnissä olevaan Sabran ja Shatilan verilöylyn 16-18.9.1982) muistoviikkoon. Viikko on ajankohta, joka muistuttaa ei vain menneestä, vaan siitä, että murhenäytelmästä selvinneitä perheitä on kuultava ja heidän tarpeisiinsa vastattava. Beit Atfal Assumoud tekee sitä työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti